CEDO obligă România să plătească despăgubiri pentru victime ale Revoluției de la Timișoara

CEDO obligă România să plătească despăgubiri pentru victime ale Revoluției de la Timișoara
Publicat: 26/03/2013, 16:56
Actualizat: 22/08/2013, 14:04

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a decis, marți, ca Guvernul român să acorde despăgubiri de aproximativ 350.000 de euro unui număr de 72 de victime ale Revoluției din decembrie ’89 de la Timișoara.

Reclamanții sunt victime sau moștenitori ai acestora în urma represiunii armate a demonstrațiilor care au început în Timișoara în seara de 16 decembrie 1989 împotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu.

În ianuarie 1990, după executarea dictatorului Nicolae Ceaușescu și căderea regimului comunist, biroul procurorului militar din Timișoara a deschis o anchetă privind reprimarea demonstrațiilor. Reiese din documentele din dosar că toți reclamanții din cauza înregistrată la CEDO au fost identificați în cursul anchetei ca victime ale represiunii.

Printr-un rechizitoriu din 30 decembrie 1997, procurorii militari i-au trimis în judecată pe generalii Victor Athanasie Stănculescu și Mihai Chițac, fiind inculpați ca principali responsabili de organizarea represiunii armate față de demonstrațiile anticomuniste de la Timișoara.

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru omor și tentativă de omor privind organizarea și coordonarea represiunii de la Timișoara. Curtea a dispus, de asemenea, ca reclamanții să plătească în solidar cu Ministerul Apărării despăgubiri, sume ce au fost achitate.

Cazul în care s-a pronunțat CEDO marți este similar celui referitor la dosarul „Șandru și ceilalți”, în care, în 8 decembrie 2009, Curtea de la Strasbourg a avut competența de a stabili dacă s-a făcut o investigație eficace, în sensul respectării articolului 2 din Convenția Europeană privind dreptul la un proces echitabil și într-un termen rezonabil.

CEDO a condamnat România, în decembrie 2009, pentru durata prea mare a procedurilor judiciare în soluționarea dosarului privind revoluția de la Timișoara, în care au fost trimiși în judecată generalii (r) Victor Athanase Stănculescu și Mihai Chițac.

Patru timișoreni – care fie au participat la evenimentele din decembrie 1898 din Timișoara, fie rude ale acestora – au reclamat în 22 iulie 2003 încălcări ale drepturilor lor prevăzute de Convenția Europeană a Drepturilor Europene, printre care și pe cel de a avea un proces echitabil într-un termen rezonabil.

Curtea Europeană a Dreptuilor Omului (CEDO) de la Strasbourg consemnează în decizia pe care a luat-o marți faptul că, în 12 ianuarie 1990, procurorii militari au început o anchetă privind evenimentele din decembrie 1989, iar în 1997 generalii Stănculescu și Chițac au fost deferiți justiției. În 2000, generalii au fost condamnați la 15 ani de închisoare, însă în 2001 procurorul general al României (Joița Tănase-n.r.) a făcut un recurs în anulare, procesul s-a rejudecat, iar acuzații au fost eliberați din arest. În final, în15 octombrie 2008, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a condamnat pe cei doi generali la câte 15 ani de închisoare pentru implicare în masacrul de la Timișoara.

„În timpul acestor proceduri, examinarea cauzei de către instanțele judecătorești a fost în mod repetat întreruptă”, notează CEDO, în decizia sa din 8 decembrie 2009, subliniind faptul că „a durat încă opt ani până la soluționarea procesului”.

CEDO a decis atunci despăgubirea timișorenilor Horia Teodor Șandru, Ștefan Răducan, Silvia Benea și Daniela Grama cu câte 5.000 de euro.

Marți, 26 martie 2013, CEDO a decis despăgubirea altor 65 de timișoreni cu câte 5.000 de euro și a altor șapte cu câte 3.500 de euro, România având astfel de plătit în total 349.500 de euro.

În perioada 17-20 decembrie 1989, la Timișoara, s-au înregistrat 72 de morți și 253 de răniți, prin împușcare. De asemenea, o femeie a fost călcată de tanc, pe Podul Decebal, iar alte 43 de persoane au fost bătute de către forțele de represiune.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Trucul prin care Roxana cumpără bilete de avion mai ieftine: "Evit, pentru că sunt mult...
EXCLUSIV VIDEO El e Daniel, tânărul înecat în bazin, în Timișoara. Luna trecută ar fi...
A fost găsită o grenadă acasă la părinții Andreei Tonciu! Mama vedetei a făcut dezvăluiri,...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Cât stele Euro NCAP a primit VW Tiguan, cel mai căutat SUV de familie?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Descoperire EPOCALĂ la marginea Sistemului Solar! Arată că de fapt suntem...
Imposibil pentru toți cei care locuiesc la BLOC. Ordinul UE devine lege în România
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Legătura dintre femeia care se arunca în fața mașinilor în București și Mirela Vaida. Femeia...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Coreea de Nord a lansat peste 150 de baloane cu gunoaie în Sud
×